Baal Hamon, zeitatea centrală a religiei cartagineze

Baal Hamon sau Baal Hamon, uneori numit „Saturn africanul“ este zeitatea centrală a religiei cartagineze căreia i se oferea sacrificiul molk (sângeros).

Baal Hamon, muzeul național din Cartagina, sursă Wikipedia, foto de Alexander Van Loon.

Zeu cosmic, Baal Hamon ocupa un loc mai întâi în panteonul berbero-punic, poseda preoția sa, sanctuarele sale (tophet), reprezentările și atributele sale autorizate. Avea drept parteneră pe Tanit, zeița care veghea asupra fertilității și nașterilor. Cultul său a fost deosebit de pretențios și cerea o încredere totală de la fidelii săi.

Zeul fertilității și recoltei, pare să fi constituit, prin specificul său, un element de permanență în lumea berberă, și prin poziția sa centrală (henoteismul), a deschis calea pentru monoteism în Africa romană. Odată cu romanizarea Africii de Nord, acest zeu de origine semitică a fost capturat de divinitatea romană Saturn (sincretismul de asociere) înainte de a dispărea prin triumful creștinismului.

Cu toate acestea, există unele supraviețuiri în onomastică și mai precis în antroponimie, unele prenume nume folosite în special în Tunisia se bazează pe numele zeului: de exemplu un cult se numește „Baali“ (ba’li în dialect tunisian).

Yigael Yadin, un arheolog israelian, crede că exista un cult al lui Baal Hammon și Tanit în epoca bronzului la Hazor. În ruinele acestui oraș a găsit stele funerare, măști și un stâlp pe care ar fi aparținut de cultul acestui zeu al culturii punice.

Mai mult decât atât, unii specialiștii au legat zeul Baal Hamon de zeul Moloch, citat în tradiția ebraică, din  cauza sacrificiilor presupuse a fi făcut acestui zeu cartaginean, numele Moloh, probabil, referindu-se la termenul molk care înseamnă sacrificiu. Problema sacrificiului uman în Cartagina este departe de a fi rezolvată, din cauza slăbiciunii dovezilor arheologice și a naturii partizane a surselor literare.

Content Protection by DMCA.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *