Călător în timp sau manipulare?

Între octombrie şi martie 2001, un utilizator care avea codul Time Travel_O apoi John Titor şi afirma că vine din viitor a participat la mai multe forumuri şi saloane de discuţii pe Internet. Timp de şase luni, el a descris viitorul post-apocaliptic din care spunea că este originar…

O lume distrusă de al treilea război mondial

În viitorul descris de acest Titor, a izbucnit un război civil în SUA în preajma anilor 2004-2005 care a adus până la urmă la o profundă insecuritate şi la crearea unui stat poliţienesc. În acelaşi timp, boala vacii nebune a căpătat brusc o recrudescenţă până a devenit o veritabilă epidemie, făcând ravagii în lumea întreagă.

Pentru tânărul John Titor şi părinţii săi, o familie americană obişnuită, s-a impus o alegere: să rămână în oraş şi să-şi piardă majoritatea drepturilor sau să se refugieze într-un mediu rural. S-a declanşat un nou război civil şi în mediul rural refugiaţii au depus rezistenţe puternice.

În 2012, războiul american s-a estins în alte ţări şi a cuprins curând întreaga planetă. Conflictul a atins paroxismul în 2015, atunci când ruşii au bombardat mai multe oraşe americane, europene şi chinezeşti, aruncând Terra într-un conflict nuclear mondial care a cauzat peste trei miliarde de morţi. Conform lui Titor, foamea, bolile, rănile şi radiaţiile, în această ordine a importanţei, au decimat o parte importantă a populaţiei planetei. Călătorul temporal nu ne oferă însă nici un fel de detaliu cu privire la ce s-a petrecut după. Ştim doar că în 2036, anul căruia zice că îi este originar, pacea a revenit şi omenirea îşi îngrijeşte lent rănile provocate de războiul nuclear într-o lume devastată şi fără milă.

Călător în timp sau manipulare 2

Supravieţuirea în 2036

În epoca de origine a lui John Titor unitatea americană a fost restaurată, dar cu preţul unei remanieri drastice a sistemului politic din ţară: ea este condusă de o echipă de cinci preşedinţi în loc de unul, partidele democratic şi republican au cedat locul a zeci de partide mici şi Statele Unite s-au grupat acum în cinci grupe. Capitala ţării nu mai este la Washington, probabil distrusă în timpul conflictelor, ci în Oklahoma, în Nebraska. Titor nu a vorbit decât foarte puţin despre viitorul Europei, sugerând doar că ea se afla încă în haos în momentul călătoriei sale către epoca noastră. Din punct de vedere social, viaţa în 2036 diferă net de a noastră. Oamenii trăiesc acolo în comunitate de câteva mii de indivizi şi cultivă pământul pentru a supravieţui. Societatea viitorului este axată pe supravieţuire, cei mai slabi sunt excluşi fără milă din “comunitatea” lor dacă devin o povară pentru aceasta. Este o revenire la legea junglei, unde fiecare este pentru el şi unde supravieţuieşte cel mai puternic, sau, pentru a utiliza o expresie folosită de enigmaticul Titor, o lume unde “fiecare îşi poartă propria piele”. Această schimbare de mentalitate a avut profunde efecte negative pentru că a făcut pur şi simplu de a dispărea prejudecăţile rasiste, privind sexul sau homofobe: singurul lucru care  contează este capacitatea de supravieţuire şi de a fi util comunităţii. Încercările prin care trec supravieţuitorii par să fi legat strâns legăturile familiale, Titor afirmând de exemplu că-i este penibil de a se imagina departe de apropiaţii săi timp de o perioadă prelungită.

Dar şi peisajul a fost afectat de război: în afara zonelor cultivate cu sudoarea frunţii de locuitorii săi, SUA a fost transformată într-un vast deşert nelocuibil, plin de radiaţii şi gazele toxice. Încălzirea climatică fiind practic nulă, prima preocupare ecologică a oamenilor din viitor este lipsa apei potabile.

Misiunea unui supravieţuitor

John Titor s-a născut în 1998 în Florida, stat în care a locuit mereu. Soldat de la vârsta de 13 ani în Shotgun Infantry, ia parte la conflictele care răvăşesc SUA şi vor cuprinde apoi planeta. Pasionat de viaţa de “dinainte de război”, el îşi consacră mult din timpul său liber de a studia documentele epocii noastre.

Pentru cei scăpaţi din anul 2036, suntem văzuţi ca generaţia care “avea totul, dar a stricat totul”. Titor – însuşi a declarat că ne acuză pentru decesul prietenei sale, victimă a unei tumori la creier…

Consecinţă directă a conflictului nuclear din 2015. Dar Titor nu dă nici un detaliu privind viaţa sa între 2015-2036. Abia ştim că şi-a urmat cariera militară şi că se vede ales pentru o misiune vitală în 2036. În acel an, acolo, şapte militari sunt trimişi în trecut cu o misiune foarte precisă pentru care au fost aleşi cu grijă. Printre ei se găseşte şi John Titor.

Misiunea sa: să se reîntoarcă în anul 1975 în scopul de a recupera un calculator, model IBM 5100 (sau 5110 după conversaţii), aparent necesar pentru a regla un defect al UNIX: calculatoarele nu sunt prevăzute pentru a continua să funcţioneze după anul 2038. Tibor a fost ales pentru această misiune datorită cunoştinţelor lumii de dinainte de război şi pentru că bunicul său jucase un rol important în crearea preţioasei maşini. O dată obţinut calculatorul şi misiunea sa îndeplinită, Titor a făcut o promisiune bunicului său. Despre aceasta, el nu dă însă nici un detaliu. Dar trebuie să se ducă în anul 2000 pentru a-şi revedea familia, părinţii şi un tânăr “John Titor” contemporan, trăind fără griji undeva în Florida. Pentru că reîntoarcerea sa în 2036 se va efectua la câteva secunde după plecarea sa pentru un observator al acestei epoci, această cotitură temporală de câteva luni nu-i va provoca nici o problemă din partea superiorilor săi? Iar intervenţiile lui în epoca noastră nu vor avea nicio consecinţă pentru viitorul său, a precizat ferm Titor.

Călătorii temporale şi paradoxale

Unul din primele lucruri pe care le face Titor în timpul manifestărilor sale pe Internet este de a-şi prezenta maşina de călătorit în timp şi de a da o explicaţie generală a funcţionării sale. Fără a intra în detalii tehnice foarte pretenţioase, maşina sa temporală pare să se bazeze pe creaţia a două “micro-găuri negre”.

Esenţialul este că, în măsura actuală a cunoştinţelor noastre de acum, maşina de călătorie în timp descrisă de Titor este plauzibilă, chiar dacă funcţionarea sa presupune a se face apel la fenomene a căror existenţă nu este demonstrată. Nu s-a descoperit nici o contradicţie cu fizica actuală în ceea ce priveşte descrierea dispozitivului său.

Pentru Titor, călătoria sa temporală nu ar trebui să creeze nici un paradox: conform lui, există o infinitate de universuri paralele mai mult sau mai puţin similare unele cu altele. Călătoria sa “în trecut” l-a dus de fapt în alt univers, foarte similar cu trecutul universului său de origine (el a estimat marja de eroare între universul nostru şi al său la aproximativ 2% şi a atribuit o parte din această diferenţă propriei sale prezenţe care a alterat, chiar şi într-un mod minim, cursul “natural” al evenimentelor).

Drept consecinţă, acţiunile sale în universul nostru nu vor avea nicio consecinţă asupra celuia de unde vine: paradoxurile le luăm în general în considerare atunci când este vorba de a călători în timp. Acest lucru îi permite de a vorbi aproape fără reţineri de evenimentele viitoare.

Călător în timp sau manipulare

Predicţiile lui Titor

În timpul acelor câteva luni cât a durat prezenţa sa pe Internet, John Titor a anunţat numeroase evenimente. Fapt tulburător, unele par să se fi realizat (trimiterea de oameni în spaţiu de guvernul chinez, de exemplu).

Dar unele, par să nu fi avut loc: faimosul război civil american despre care a zis că a început în 2004 sau 2005, de pildă. El a anunţat de asemenea că Jocurile olimpice din 2004 vor fi ultimele, afirmaţie contrazisă de desfăşurarea normală a Jocurilor olimpice de iarnă în 2006. Toate astea ar putea fi atribuite însă unei lipse de precizie a lui Titor, unei eventuale erori din partea sa sau a documentelor istorice din 2006, sau pur şi simplu, faimoaselor 2% de marjă de eroare între lumea noastră şi a sa. Orice ar fi, anii care vor veni vor permite de a judeca exactitatea predicţiilor sale.

Invenţie pură, sau călătorie temporală?

În timpul trecerilor sale pe Internet, Titor a răspuns întotdeauna scepticilor şi le aprecia îndoiala şi prefera ca interlocutorii săi să nu-l creadă. În nici un moment, nu a încercat să obţină ceva de la interlocutorii săi, fie că ar fi vorba de informaţii personale sau bani. Este de reţinut faptul că în Florida nu locuieşte actual nici un “John Titor” născut în 1998. S-ar putea ca acest nume să fie un pseudonim, deoarece el a menţionat în repetate rânduri că nu dorea să atragă atenţia mass-mediei privind familia sa. Numele “Titor” este probabil derivat din termenul “Time Traveler” în timp ce “John”, unul din prenumele cele mai curente în SUA, este chiar exemplul banal numelui banal: numele “John Doe” nu este oare utilizat în engleză pentru a desemna pe cei a căror identitate nu este cunoscută?

Titor nu a răspuns totuşi la toate întrebările care i s-au pus privind evenimente precise, refuzând de exemplu de a da locul şi data catastrofelor naturale. Nu a ignorat însă nici o întrebare şi a oferit un răspuns la fiecare dintre ele, chiar dacă nu stătea în capacitatea sa de a oferi un răspuns… Din spusele sale apar însă unele contradicţii sau erori. Data începutului războiului civil american oscilează între 2004 şi 2005 de la o conversaţie la alta, la fel ca şi modelul de calculator căutat de Titor (element cheie al misiunii sale!), care trece de la IBM 5100 la 5110, faptul că el a afirmat că nu mai există nici un sistem de bancă centralizată în viitorul său apoi, că cărţile de credit sunt mereu utilizate aruncă o mare îndoială asupra afirmaţiilor sale.

Misteriosul Titor

Din punct de vedere statistic, majoritatea utilizatorilor de Internet şi a oamenilor care frecventează forumurile sau chaturile privind paranormalul sunt relativ tineri. Putem deci presupune că John avea între 18 şi 30 de ani în 2000-2001? Tare pueril… În cursul conversaţiilor sale, Titor a făcut proba unei cunoaşteri vaste în domeniul paranormalului deoarece a auzit vorbindu-se despre profeţiile mayaşilor privind 2012, de proiectul HAARP şi, în timpul uneia din primele sale vizite, a menţionat faptul că iubeşte forumurile şi chaturile privind paranormalul deoarece astfel putea întâlni mai multe persoane sceptice decât de obicei. Nu era deci pentru prima oară pe acest gen de chat sau forum… El a făcut incontestabil cercetări privind fizica cuantică înainte de a se prezenta drept călător temporal. Cine este el cu adevărat? Pare un democrat, deşi nu este satisfăcut de nici unul dintre partidele americane.

Dar geografic, este aproape indiscutabil că Titor este american. Slaba atenţie pe care a acordat-o Europei în mărturisirile sale, importanţa pe care o ocupă Statele Unite şi felul în care stăpânea engleza sunt tot atâtea indicii că trăia (trăieşte) în SUA. El a manifestat un anume interes pentru nordul ţării sale: a menţionat faptul că canadienii sunt “admirabili”, a sfătuit oamenii care încercau să scape de apocalipsul nuclear de a se îndrepta spre nord şi să stabilească viitoarea capitală a ţării în Nebraska. Poate că “John” locuieşte în nordul Americii şi, de ce nu, chiar în Nebraska. Oricum, pare interesat de această regiune.

De asemenea, avea un respect profund pentru fermieri şi în general pentru modul de viaţă rural. După toate, viitorul pe care îl descrie este un triumf al unei vieţi simple şi rurale faţă de un guvern corupt şi de viaţa de la oraş. El a menţionat enigmatic că “toate universităţile nu se găsesc în oraşe”. Toate astea ar putea indica că el este originar de la oraş. El a declarat că iubeşte muzica clasică şi rockânâroll-ul.

După plecarea lui Titor

Plecarea sa, în martie 2001, nu a marcat sfârşitul poveştii misteriosului călător temporar. A fost creată “John Titor Foundation” în scopul de a căuta în actualitate confirmări ale predicţiilor soldatului din viitor. Se crede că există puţine şanse ca el să revină aici într-o zi.

Dar plecarea lui a lăsat multe întrebări în suspans. Dacă este vorba de o minciună, anii care vor veni vor confirma sau infirma sigur spusele sale. John Titor a căutat totuşi să ne transmită un mesaj important. El ne-a lăsat o viziune teribilă, dar perfect credibilă a unuia din viitoarele noastre posibile. Fără îndoială, a căutat să ne pună pe gânduri în ceea ce priveşte viitorul civilizaţiei umane şi maniera în care ar putea evolua (de fapt involua).

Şi dacă John Titor avea dreptate?

Content Protection by DMCA.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *