Derba, un oraş misterios vizitat şi de sfântul Petre

Derba este un oraş vechi greco-roman din Lycaonia, în Asia Mică, pe drumul de la Tars către Iconia, la o oarecare distanță de Listra (în provincia Anatolia Centrală în Turcia modernă).

 

Foto Lure, Statuia Sfântului Petru din faţa Bazilicii Sf. Petru, reprezentat cu cheile Raiului. Wikipedia.
Foto Lure, Statuia Sfântului Petru din faţa Bazilicii Sf. Petru, reprezentat cu cheile Raiului. Wikipedia.

Sub împăratul roman Claudiu, a devenit o colonie prosperă cu veterani şi negustori. Acest oraş dispărut a primit de două ori (în 48 și 51 e.n.), vizita apostolilor Pavel și Barnaba, care au fondat o comunitate creștină. Activitatea lor în acest loc a durat un an de zile.
Orașul dispărut se găsea la 200 km de Tarsa, iar locația sa exactă este controversată. Cel mai probabil, situl este situat la aproximativ 24 de kilometri nord-est de orașul Karaman, din Anatolia (Turcia).
În timpul primelor secole ale erei creștine, la Derba a existat o episcopie. Anuarul pontifical al Bisericii Catolice raportează şi astăzi orașul vechi ca “sediu oficial” al unei eparhii dispărute.
Orașul este menționat de mai multe ori în Faptele Apostolilor din Noul Testament. Sfântul Petre l-a vizitat împreună cu tovarășul lui de călătorie, Barnaba. În anul 48 e.n., s-a dus la Derba “, unde a făcut mulți ucenici” (Fapte 14: 21). S-a întors prin Derba după adunarea de la Ierusalim (circa 51 e.n.), în scopul de a comunica deciziile consiliului și să consolideze tânăra comunitate creștină (Fapte 16: 1). Spre deosebire de Iconia și Listra, apostolii nu par să fi întâmpinat dificultăți deosebite în acest oraş.

Content Protection by DMCA.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *