Graie, surorile misterioase ale Medusei

În mitologia greacă graie (femei bătrâne) sunt divinități primordiale, fiicele lui Forcis și Keto, care au coborât din sine de la unirea Pământului (Gaia) și Oceanul (Pontos).

Perseu și graie, tablou de Edward Burne-Jones, 1892, Staatsgalerie Gallery Stuttgart, sursă Wikipedia.

Sunt cele trei surorile mai mici ale Medusei și ale ființelor mitologice răuvoitoare gorgonienele, precum și a păzitorilor lor: Dino (înspăimântătoarea), Enyo (belicoasa) și Pemfredo (reaua), dar numai doi după spusele lui Hesiod (Enyo și Pemfredo) și Ovidiu. Aceste femei sunt puțin cunoscute și foarte puțin reprezentate în mitologie.

Graie sunt fiicele cele mai mari ale lui Forcis și Keto. Ele sunt adesea considerate ca divinități marine și personificarea gunoiului marin. Sunt surori și paznici ai gorgonilor.

Numele lor provine din faptul că s-au născut deja încrețite și cu păr gri. Aveau doar un dinte și un ochi pentru toate trei, pe care îl împărtășec la rândul lor: în timp ce una veghea, putea să se restabilească și să interzică trecerea care ducea la surorile lor gorgonii, în timp ce celelalte două dormeau. Locuiau într-o peșteră aflată foarte departe la vest, pe flancurile munților Atlas, într-un loc unde era aproape întotdeauna întuneric.

Ele apar doar într-o singură legendă, aceea a lui Perseus: eroul căuta să știe locul unde locuiau surorile lor gorgonii, dar graie au refuzat să-i răspundă. El le-a furat atunci singurul ochi și l-a returnat doar când i-au răspuns.

Content Protection by DMCA.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *