Kennecott, oraşul fantomă de lângă Klondike

Kennecott este o tabără de minerit abandonată, situată la nord de oraşul Valdes, dependentă de Regiunea de recensământ Valdez-Cordova, în Alaska și situată în Parcul Național Wrangell-St. Elias. Este un punct de reper istoric național din 1986.

În 1898, la Valdez au ajuns mulţi căutători de aur care apoi plecau spre Copper River (Valea cuprului), ca să se alăture concesiunilor miniere de la Klondike.

În august 1900, un grup de 11 prospectori, care cercetau râul Chitina, au observat înălţimile falezelor verzi între McCarthy și Kennicott Glacier Creek. Apropiindu-se de acestea, au descoperit că era vorba, de fapt, de un depozit important de cupru. Apoi au delimitat o concesie pe care au vândută inginerului minier Stephen Birch.

Kennecott, oraşul fantomă de lângă Klondike

În 1905, un trust format din fraţii Guggenheim și bancherul J.P. Morgan a cumpărat exploatarea și a început să faciliteze accesul la mine. Locul se va numi Kennicott, după ghețarul care alimentează râul Kennicott. Dar o eroare administrativă în transcriere l-a înregistrat sub numele de Kennecott.

După multe dificultăți, în 1911 aici s-a inaugurat calea ferată Copper River and Northwestern Railway, destinată să transporte minereul de la Kennecott la Cordova pe o lungime de 320 km.
Dar în 1938, filonul s-a epuizat şi instalaţiile de la Kennecott au fost abandonate, cât şi orășelul McCarthy, aflat la câțiva kilometri, care găzduia magazine, saloane și alte locuri de distracție pentru minori. Mina a produs 500.000 de tone de minereu în valoare de 200 milioane de dolari!

Content Protection by DMCA.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *