Nicolas Flamel a descoperit Piatra Filozofală?

Nicolas Flamel s-a născut între 1330 și 1340, a murit în 1418. Locuia pe strada Scriitorilor, exercita profesia de librar și a primit titlul de jurat al Universității din Paris. S-a născut fără un noroc în mod special, ca și Pernelle, cu care s-a căsătorit în 1370 și care a murit în 1397. Cel mai celebru din alchimiști nu era însă un alchimist. Cel puțin nu s-a considerat, deși era o activitate mai mult decât onorabilă, prestigioasă. Flamel nu a declarat niciodată că poate să facă aur!

Piatra Filozofală era scopul suprem al alchimiei. Ea trebuia să schimbe plumbul în aur. Această cercetare se datora unui elan spiritual. Nu scopul conta ci calea prin care ajungeai. Cucerirea Pietrei Filozofale nu era cercetarea unei rețete ci tentativa de a ajunge la capătul unei munci plină de răbdare și meticuloasă de purificare a materiei și a oficiantului. Astăzi se știe cum trebuie să se fabrice aur. Pentru știința modernă, transmutarea nu mai este un mit, niciun vis, ci o realitate banală. Trebuie să fii pregătit de a plăti un preț mai ridicat decât pentru o cantitate echivalentă de aur cumpărată de pe piață. Dar metodele fizicii atomice nu seamănă cu Marea Operă descrisă de alchimiștii din trecut.

Nicolas Flamel a descoperit Piatra Filozofal

La moartea sa, Nicolas Flamel poseda mai multe case frumoase în cartierele burgheze din Paris. Toată viața sa, a făcut donații extrem de considerabile bisericii și operelor de caritate. Zvonurile, pe care secolele le-au conferit până la dimensiunile unei legende, au început să curgă, chiar și după moartea lui.

Două piste pot stabili dacă Nicolas Flamel a fabricat sau nu aur. Prima a fost urmată de criptografii amatori care au pretins că au decodat un mesaj secret în ornamentele sculpturale ale caselor lui Flamel. A doua pistă: o lucrare foarte rară, Cartea Figurilor Hieroglifice. Celelalte cărți atribuite lui Nicolas Flamel sunt, după câte se pare, falsuri grosolane destinate de a-i escroca pe naivi.

Problema este că Cartea Figurilor, este departe de a nu fi supusă și ea suspiciunilor. Apărută în 1612, adică la două secole după moartea pretinsului său autor, nici măcar nu este semnată Nicolas Flamel, ci Arnaud de la Chevaliere. Și nu conține nicio informație concretă care ar permite de a începe o muncă asemănătoare pentru a crea aur. Conform acestui text, Flamel ar fi găsit metoda pentru a fabrica aur într-un manuscris vechi, Aesch Mezareph, de evreul Abraham. Nu există decât două exemplare din această carte, originalul și o copie, una la Biblioteca Națională din Paris, alta la Biblioteca de la Arsenal. Dar nu sunt disponibile pentru consultare.

Content Protection by DMCA.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *