Sorginzelaia, câmpul vrăjitoarelor din Țara Bascilor

Akelarre este termenul basc pentru locul unde vrăjitoarele (sorginak în limba bască) își sărbătoreau întâlnirile și ritualurile. Dar bascii le mai spun uneori și Sorginzelaia.

Acest termen a fost încorporat în limba castiliană (aquelarre) și, prin extensie, se referă la întâlnirile vrăjitoarelor și vrăjitorilor. Legendele le dau rolul de asistenți (adesea femei) ai zeiței mamă Mari (care reprezintă Natura) în lupta pe care aceasta o dă împotriva minciunii.

În noaptea de vineri, într-un loc numit adesea Akelarre sau Eperlanda (în apropiere de pătrunjel), vrăjitoarele basce sărbătoreau ritualuri magico-erotice. În timpul acestor festivități de vrăjitorie nocturne, ele se închinau, de obicei, unei capre negre (acerbeltz în bască), care era asociată cu cultul lui Satan, pentru a obține puteri și puteri supranaturale.

Unul dintre cele mai celebre ritualuri avea loc în peștera de lîngă sătucul Zugarramurdi (Navarra), în nordul Spaniei. Ritul a primit numele locului în care a fost sărbătorită. Akelarre este numele luncii situate în fața peșterii.

În 1610, la Logroño, capitala provinciei La Rioja, a avut loc un proces în care Inchiziția a acuzat de vrăjitorie pe locuitorii din Zugarramurdi în urma căruia 12 persoane, bărbați și femei, au fost condamante și arse de vii pe rug, în timp ce altor persoane li s-au confiscat averile și au fost exilate pe viață. S-a mers până acolo încât s-au ars în efigie chiar și cei care au murit în închisoare în așteptarea procesului.

Din punct de vedere antropologic, vrăjitoarele basce amintesc de ritualuri păgâne care au fost celebrate în mod clandestin, deoarece nu erau autorizate de către autoritățile religioase ale timpului (interzicerea magiei antisociale se găsea deja înLegea celor 12 tăblițe (Tabula VIII). În epoca împăratului roman Lucius Cornellis Sulla s-a promulgat Lex Cornelia de Sicariis et Veneficiis, care insista asupra acestei interdicții. Dar infracțiune de vrăjitorie (maleficum), în mod interesant era asociată cu cea de otrăvire (veneficium), fără îndoială pentru că ambele manipulau droguri nocive.

În timpul sabatelor, sorginak (vrăjitoarele) se adunau să cânte, dansau, ascultau muzică joacă și se ospătau, în așa-zisele akelarre, de multe ori locații izolate și în lumina lunii, și toate acestea în onoarea naturii întruchipat de Dumnezeul încoronat sau Akerbeltz.

Pictură pe pânză de Francisco Goya,circa 1797 – 1798, Museum of Lázaro Galdiano, Wikipedia.

Drogurile erau utilizate în mod obișnuit la banchetele și orgiile vrăjitoarelor din Țara Bascilor, deoarece scopul era să intri într-o transă pentru a te apropia de zei. Când cantitatea de droguri administrată se putea apropia de doza letală, ea devenea foarte periculoasă pe cale orală.

Solanaceae erau plante folosite însă de vrăjitoare cu prudență, deoarece sunt mortale în doze mari. Așadar ele făceau unguente pe bază de grăsime animală la care se adaugă mătrăgună, belladonna și măselariță și alte, bogate în substanțe halucinogene, dar puternic toxice. Ingredientele active ale acestor amestecuri de plante sunt alcaloizii tropanici. Combinate cu grăsime, permit absorbția rapidă. Odată ajuns în sânge, scopolamina ataca creierul și cauza halucinații similare senzației de zbor.

Acesta este motivul pentru care aceste substanțe cu care se ungea o mătură, un bețișor sau o perie mică au fost sub formă de unguent, care au fost apoi aplicate pe membranele mucoase ale vaginului sau în zona rectală. Astfel s-a născut legenda vrăjitoarelor zburând pe o mătură. Acest mod sigur de a consuma droguri ar putea fi sursa legendelor cu privire la natura sexuală a întâlnirilor acestor vrăjitoare.

Folosirea altor ustensile, cum ar fi căzănașul pentru prepararea de poțiuni și broscuțe, fac parte din imaginile asociate cu lumea vrăjitoriei. Într-adevăr, multe broaște otrăvitoare au pielea care este de asemenea halucinogenă prin contact.

Există ceva asemănător cu ciupercile otrăvitoare, cum ar fi Amanita muscaria, mai bine cunoscută sub numele de “buretele muștelor ” sau muscărița, care este asociată în povestirile copiilor cu locul unde trăiesc genii. Astfel, cultura populară și internațională de reprezentare a vrăjitoarelor cu o mătură între picioare ar avea ca bază și origine logică Țara Bascilor.

Content Protection by DMCA.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *