Zeul Hymen, fiul lui Bacchus

În mitologia romană, zeul Hymen sau Hymenaeus, fiul lui Bacchus (Dionysos) și al zeiței dragostei, seducției și frumuseții feminine la greci, Venus (Afrodita), au prezidat căsătoria.

Este, de asemenea, cunoscut ca Hyediios (în greaca antică Ὑμενοαιος) în mitologia greacă. Unii poeți l-au văzut ca dând naștere muzelor Urania, Clio, lui Magnes, fiul lui Argos, chiar lui Apollo și muzei poeziei, Calliope sau muzei dansului, Terpsichore.

Pictură pe pânză de Nicolas Poussin reprezentându-l pe Hymen deghizat ca o femeie în timpul unei ofrande oferite lui Priapus. São Paulo, Brazilia, sursă Wikipedia.

Dar indiferent de genealogia sa, acest zeu juca un rol important în viața umană, iar cultul lui era peste tot o onoare. Atenienii l-au invocat întotdeauna în ceremoniile de căsătorie, iar în cadrul sărbătorilor solemne l-au chemat printr-un cântec de triumf: “O Hymen, O Hymenaeus! ”

Acestui zeu iubit de oamenii din Antichitate i s-au atribuit multe legende: este un tânăr minunat, care a salvat fete tinere răpite de pirați și le-a returnat părinților lor, cu condiția să i se dea mâna celui pe care îl iubește, dar pe care el îl disprețuiește; conform unei alte versiuni, el și-ar fi pierdut vocea în timpul nunții lui Ariana (Ariadna) și Dionysos. În plus, se spune că era așa de frumos ca Apollo.

Lui Hymen i s-au acordat următoarele atribute: emblemele nupțiale, torța nupțială, flautul și coroana trandafirilor.

A fost descris ca un tânăr blond purtând o coroană cu flori, mai ales de maghiran, având o torță în mâna dreaptă și un voal galben în stânga, care, la Roma, a fost deosebit de afectată de căsătorie. Astfel, în căsniciile romane, voalul miresei era de un galben strălucitor.

Uneori acest zeu încoronat cu trandafiri, poartă o haină albă brodată cu flori; unii mitologi îi dau un inel de aur, un jug și legături pe picioare, o alegorie făcută mai transparentă de două torțe care au aceleași flăcări și care sunt plasate în mâinile sale sau lângă el.

Content Protection by DMCA.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *