Ah-mun, zeul mayaș al Porumbului și figura centrală a religiei maya

Ah-mun (uneori asociat în mod eronat cu Yuu-Caax) este, în religia maya, zeul agriculturii.

 

Reprezentarea zeului Ah-Mun, epoca clasică. Sursă Wiulipedia, Francis Robicsek: The Maya Book of the Dead. The Ceramic Codex, University of Virginia Art Museum (1981).Ca și alte popoare mezoamericane, mayașii tradiționali recunosc în cultura lor de bază, porumbul, o forță vitală cu care se identifică puternic. Acest lucru este demonstrat clar prin tradițiile lor mitologice. Potrivit Popol Vuh din secolul al XVI-lea, gemenii Hero au plante de porumb pentru alter egos, iar omul însuși este creat din porumb.

Descoperirea și deschiderea Muntelui de porumb – locul în care sunt ascunse semințele de porumb – este încă una dintre cele mai populare povești despre maya. În perioada clasică (200-900 după Christos), divinitatea porumbului prezenta aspecte ale unui erou de cultură.

Zeul Ah-Mun este identificat în codificările maya sub numele de Zeul E. Aceste coduri îl reprezintă pe Ah-Mun implicat în multe activități agricole.

Ah-Mun este adesea asociat cu sudul, culoarea galbenă și numărul opt. Hierogliful acestui zeu este propriul lui cap, acoperit cu o ureche de porumb, mai mult sau mai puțin stilizat.

Ccel mai adesea este reprezentat ca un tânăr purtând un coif din porumb, și a cărui formă a craniului este foarte alungită.

Ah- Mun avea mulți dușmani, dar și protectori. Totuși, acest zeu nu era complet independent, pentru că destinul său era legat de alți zei, cum ar fi cel al morții (Ah Puch), ploii (Chicchan), vântului (Huracan), secetei și foamei. Ah-Mun este zeul onorat în a patra zi a lunii maya.

Content Protection by DMCA.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *