Marcello, şeful mafiei din New Orleans

Carlos Marcello (născut Calogero Minacore la Tunis în 1910) a fost un mafiot american de prim rang, extrem de abil şi misterios (a murit în 199 la Metairie, în Louisiana). Părinţii lui erau sicilieni. Au emigrat în SUA la scurt timp după naşterea fiului lor, stabilindu-se la New Orleans.

În 1929, Marcello este arestat pentru jefuirea unei bănci. Nu a fost condamnat, dar în anul următor, este condamnat la 9 ani de puşcărie pentru jaf armat şi va petrece cinci ani într-un penitenciar federal. În 1938, a fost arestat şi acuzat de-a fi vândut stupefiante. A fost condamnat la zece luni de puşcărie, pe care i-a executat. Când a ieşit, s-a asociat cu Frank Costello, moştenitor al familiei lui Lucky Luciano din New York.

Carlos Marcello
Carlos Marcello

Înainte de sfârşitul anului 1947, Marcello preia controlul sălilor de joc din Louisiana. El s-a asociat cu Meyer Lansky pentru a cumpăra unele dintre cele mai importante casinouri din regiune. Marcello era pe atunci şeful incontestabil al mafiei din New Orleans, poziţie pe care o va conserva timp de 30 de ani. Legenda spune că duşmanii săi au fost devoraţi de aligatori din zonă.

La 24 martie 1959, Marcello a fost convocat de Comisia de anchetă a Senatului privind crima organizată (Comisia Mc Clellan), căruia i s-a alăturat John şi Robert Kennedy. Marcello a invocat al cincilea amendament al Constituţiei SUA (autorizând de a nu mărturisi contra sie-însuşi), pentru a nu răspunde întrebărilor comitetului despre trecutul său, activităţile şi asociaţiile sale.

Robert Kennedy, ministrul Justiţiei numit în 1961 de fratele său, s-a decis să lupte contra crimei organizate. În martie, el a ordonat deportarea lui Marcello în Guatemala. De ce aici? Pentru că, în documentele falsificate, Marcello indicase această ţară ca fiind locul său de naştere. La 4 martie, el a fost trimis cu forţa şi în mod surprinzător chiar în Guatemala. Dar la scurt timp, s-a întors în SUA.

Martorii au raportat că Marcello îl ameninţase de multe ori pe John Kennedy. În septembrie 1962, el ar fi spus detectivului particular Edward Becker că un câine continuă să muşte şi dacă i se taie coada, în timp ce dacă i se taie capul, încetează de a mai fi periculos. A rezultat deci că omul care trebuia ucis era procurorul general Robert Kennedy, iniţiatorul urmăririi sale, cât şi preşedintele John Kennedy.

După asasinarea lui JFK, FBI-ul l-a anchetat pe Marcello dar a considerat că nu era o figură importantă a crimei organizate şi comisia Warren a concluzionat absenţa legăturii între Marcello şi Jack Ruby, deşi acesta l-a întâlnit înainte de asasinat. A participat Marcello la un eventual complot împotriva lui JFK alături de alţi şefi mafioţi ca Sam Giancana şi Santo Trafficante Junior sau sindicalistul Jimmy Hoffa?

În 1966, Marcello a fost arestat la New York după o adunare între gangsteri. El a fost acuzat de asociere de fapte infracţionare. În urma unei lungi bătălii juridice, Marcello a fost în sfârşit condamnat la 2 ani de puşcărie din care a executat doar şase luni, ieşind în martie 1971. A murit în martie 1993, la una din proprietăţile sale din Louisiana. 

Content Protection by DMCA.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *