Zeița Ishtar

Ishtar este o zeiță, personalitatea cea mai complexă, la akkadilini și babylonieni, o găsim sub numele de Inanna la sumerieni. Ea este iubita pasionată sau consolatoare și luptătoarea căreia îi plac masacrele. Născută din Sin (Ishkus în versiunea sumeriană), ea este Regina Cerurilor și are drept simbol steaua înscrisă într-un cerc și cifra 15 și o asociem de asemenea cu Venus.

Inanna, suverana “Marelui Regat de Sus”, s-a decis de a cobori în infern pentru a-i lua locul surorii sale mai mici Ereshkigal, stăpâna Lumii Inferioare. Ea a intrat în palatul lui Ereshkigal, a traversat cele Șapte Porți (să notăm cifra 7, cea a perfecțiunii) și a ajuns nud, fără nicio putere, în fața surorii sale și a celor Șapte Judecători (încă o dată 7) din Infern (anunnakii), care o ucid. Zeii sunt informați, dar o resping pentru actul său. În acest timp Enlil trimite doi mesageri asexuați în infern, care o aduc la viață pe Inanna cu “băutura vieții” (seamănă în mod straniu cu sângele și cu corpul lui Christos). Dar anunnakii nu o lasă să plece. Inanna trebuie să ofere un înlocuitor. Ea trimite în fine pe Dumuzi, soțul său păstor, în locul său fără nicio problemă.

 

Zeița Ishtar
Zeița Ishtar

În versiunea akkadiană, Ishtar și Tammuz sunt personajele sunt personajele mitului. Se pare că Ishtar se duce în infern, după moartea lui Tammuz, pentru a-l aduce pe acesta. Dar absența lui Ishtar oprește orice reproducție pentru că ea este zeița fecundității, ceea ce îi panichează pe zei și-i determină să o elibereze.

Ishtar are un frate numit Shamash. El era zeul Soarelui din panteonul assepro – babylonian. Acest zeu era reprezentat simbolic printr-o roată cu raze căci el călătorea în fiecare zi în cer, inspecta omenirea, îi descoperea și-i pedepsea pe cei “răi”. Împreună cu zeul Adad, conducea consultările oracolelor și predicția viitorului.

Cultul lui Ishtar va deveni în Siria cel al lui Ashtartu (Astarte), cunoscut în epoca elenistică. Dar Ashtartu este foarte aproape de faimosul Ashtar Sheran. Ishtar înseamnă “stea”, star în engleză, stella în latină. După unii cercetători, ea are un aspect hermafrodit ca și Ashtar Sheran și majoritatea camarazilor săi extratereștri.

Content Protection by DMCA.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *